![](/media/lib/342/n-mikrobiom-zaleznosci-18ca514e00f736c535f2745018170577.jpg)
Mikrobiom jelit jest zmieniony nawet miesiąc po udarze
13 marca 2019, 12:09Skład flory bakteryjnej jelit może być inny nawet 28 dni po udarze. Ma to spore znaczenie dla procesu zdrowienia.
![](/media/lib/341/n-myszy-657d6e040bf996b81c1a678ac80e722d.jpg)
Mikrobiom odgrywa ważną rolę w termogenezie
7 marca 2019, 05:22Podczas ekspozycji na zimno mikrobiom jelit pomaga podtrzymać temperaturę głęboką ciała.
![](/media/lib/340/n-rakjelitagrubego-3e2431b7a5cb9930df1b5f07f028ec8c.jpg)
Rak jelita grubego a dieta wysokotłuszczowa. Znamy mechanizm działania
25 lutego 2019, 10:10W czasie, gdy spada śmiertelność chorób nowotworowych, naukowcy zauważyli pewien niepokojący trend: rośnie liczba zgonów wśród osób przed 55. rokiem życia cierpiących na raka jelita grubego. Z danych American Cancer Society wynika,; że w latach 2007–2016 liczba zgonów w tej grupie zwiększyła się o 1 procent.
![](/media/lib/338/n-stek-08d8bd20991a9e0bb4b3ea2be679ebb2.jpg)
Rodzaj nasyconych kwasów tłuszczowych istotny dla ryzyka zawału
7 lutego 2019, 08:35Ludzie, w których diecie jest stosunkowo mało kwasów palimitynowego i stearynowego - występujących przede wszystkim w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych z liczbą atomów węgla równą bądź większą od 16 - i którzy zamiast tego sięgają białka roślinne, wydają się mniej zagrożeni zawałem serca.
![](/media/lib/338/n-siemie-lniane-a7ae996d7b19b15d07cbfdaaedbd56b1.jpg)
Fermentacja błonnika siemienia poprawia metabolizm i pomaga walczyć z otyłością
5 lutego 2019, 12:03Fermentacja włókien z siemienia lnianego w jelicie zmienia mikrobiom, poprawiając metaboliczny stan zdrowia i chroniąc przed chorobami związanymi z otyłością wywołaną dietą.
![](/media/lib/338/n-bol-kolan-92e06e4b74842b63e9d44948bfc235e8.jpg)
Resolwina 1, lek pozyskiwany z kwasów omega-3, zmniejsza stan zapalny w stawach objętych osteoartrozą
31 stycznia 2019, 12:22Resolwina 1 (ang. resolvin D1, RvD1), lek pozyskiwany z kwasów omega-3, zmniejsza stan zapalny w wywołanej dietą chorobie zwyrodnieniowej stawów.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![Zamek w Malborku © Topory; GNU FDL](/media/lib/251/n-1179739053_933413-809fa38d0ea9e4942f96363d8ef21da1.jpeg)
Wiemy, co jedli krzyżacy z Przezmarku
4 stycznia 2019, 05:12Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano. Składały się z mięsa i warzyw, a zaskakująco mało było dań rybnych, mimo blisko położonego jeziora – wynika z analiz tłuszczów znajdujących się na fragmentach naczyń ceramicznych.
![](/media/lib/334/n-blonnik-a32da88fb7de812239c860b9485ad3d1.jpg)
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu różnym chorobom autoimmunologicznym
31 grudnia 2018, 13:12Dieta bogata w błonnik może zapobiegać rozwojowi pewnych chorób autoimmunologicznych, np. tocznia.
![](/media/lib/333/n-tkankatluszczowa-c20452e333f01215cbd6333b18c58071.jpg)
Statyny zmniejszają pożyteczną tkankę tłuszczową
24 grudnia 2018, 05:40Brunatna tkanka tłuszczowa odgrywa bardzo pożyteczną rolę. Zapewnia energię cieplną i uwalnia czynniki sygalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów oraz cukrów, przez co ludzie posiadające tę tkankę są w pewnym stopniu chronieni przed otyłością i cukrzycą. Okazuje się jednak, że leki z grupy statyn przyczyniają się do zmniejszenia brunatnej tkanki tłuszczowej.